Mavrodaphne, czerwone słodkie wino z greckiej strefy Mavrodaphne w Patras, emanuje ciemnym bursztynowym kolorem o brązowych odcieniach. Jego intensywny bukiet jeżyn, jagód i słodkich nut suszonych fig i śliwek sprawia, że jest doskonałym aperitifem, idealnym w towarzystwie prażonych migdałów, suszonych owoców oraz deserów, takich jak lody, słodycze czy czekolada.
Wino Muscat charakteryzujące się intensywnym kwiatowym aromatem i słodkim, mocnym smakiem, używane jako wino deserowe.
Rodzaj: Białe, naturalnie słodkie, Vin de liqueur
Zawartość alkoholu: 15% obj.
Odmiany winogron: White Muscat 100%.
Winnica: Określona strefa Muscat of Patras PDO
Zbiory: Koniec sierpnia - początek września
Produkcja wina: Przed fermentacją moszcz jest wzmacniany alkoholem, co pozwala zachować naturalny poziom cukru i aromatu.
Opis: Złociste i gładkie wino pełne dojrzałych moreli i soczystych aromatów brzoskwini z nutami cytrusów i pomarańczy. Kwasowość równoważy słodycz, a połączenie to tworzy wspaniałą strukturę tego słodkiego wina. Finisz jest długi z utrzymującym się smakiem miodu.
Serwować w temperaturze 8-10 C.
Najlepiej podawać jako aperitif z prażonymi migdałami, suszonymi morelami, lukrem owocowym oraz jako wino deserowe z owocami, słodyczami, lodami i sorbetami.